Ezt a weboldalt azzal a céllal indítottam, hogy a Várost érintő ügyek megvitatására módot teremtsek, és az Internet adta lehetőséggel élve szeretném személyesebbé tenni a városlakókkal való párbeszédet.
Izraelita temetőben felújítása Mohácson

Augusztus 20-i ünnepi beszéd

Amennyiben lemaradt az augusztus 20-i ünnepi beszédemről, most visszanézheti!
Tisztelt Ünneplő Közösség! Kedves Mohácsiak!

Szeretettel köszöntöm Önöket ezen a nevezetes ünnepen.

Mikor augusztus 20.-át ünnepeljük, nem a kötelességünknek teszünk eleget, hanem egy belülről fakadó, érzést jelenítünk meg, ami nem más, mint a hazaszeretet.

Ez az érzés különös jelentőséget kap Mohácson, hiszen az itt élők több nemzetiséget képviselnek, több nemzetiség nyelvét beszélik és kultúráját nap mint nap megélik.
Azonban van egy közös bennünk, Magyarország szeretete.
Sokszor és több alkalommal méltatlanul is nehéz idők jártak Mohácsra, de az itt élők a történelmünk során minden esetben megtalálták a béke hangját, az együttműködést, a másik elfogadását.
Szent István államalapítása volt az indulás egy kalandos, nehéz évezred origója.
A jelenlévők a történelmet ismerik, mint ahogy azt is, hogy nem csak örömeink, hanem súlyos katasztrófáink is voltak, ezek közül kettőt szeretnék megemlíteni, a mohácsi csatát és Trianont.
Mind a két esemény alapvetően változtatta meg hazánk és a városunk életét. Az első felszámolta az államiságunk jelentős részét, a második pedig olyan csonkítást hajtott végre, amelynek kapcsán a városunk a közel centrális helyzetéből határvárossá lett.
Életek, családok törtek ketté, vagy akár darabokra. Éppen ezért, nem lehet úgy István államalapítását ünnepelni, hogy ne térjünk ki annak megcsonkítására.
De mire való a történelem? Arra, hogy ne felejtsünk és hogy tanuljunk belőle!
Ne felejtsük, hogy a békéért és a biztonságért tenni kell, a sikerért keményen dolgozni, a nyugalomért együttműködni.
Ezt kell tegyük a városunkban is történjék bármi a világban, vagy az országban.
István nem csak egy államot adott nekünk, hanem lehetőséget is és keretet ahhoz, hogy a kor szelleméhez illő és illeszkedő módon éljünk vele.
A rendszerváltás megszabadított bennünket az elnyomástól, a NATO tagságunk garantálja a biztonságunkat, az Európai Unió pedig gazdasági lehetőségeket nyit meg, és ehhez kell hozzáadni még azt amivel mi itt Mohácson rendelkezünk.
A sikeres vállalkozásokat, a tisztességes munkát.
Következetesen folytatnunk kell a kulturális értékeink és a hagyományaink megőrzését is, ugyanazzal az elszántsággal, mint például a Busójárást, amit ma már világszerte ismernek, amivel példát mutattunk, hogy a hagyomány következetes tisztelete, ünnepeink méltó és átszellemült megélése, meghozza a sikert.
Tisztelt Mohácsiak.
Köszönöm, hogy ma együtt ünnepelhetünk, és kívánom, hogy Mohács közössége is Augusztus 20-a. szellemében ismét szülessen újjá, legyen bizakodó, fejlődő, összetartó és büszke város.


Köszönöm, hogy meghallgattak!

Mondja el véleményét Ön is a Facebookon, vagy olvassa el mások hozzászólását!

Olvassa el a többi cikket is!

Mohács turisztika

Mohács Város Turisztikai Stratégiai és Akcióterve 2021-2025

Úgy érzem, hogy városunk méltatlanul alul teljesített az idegenforgalom területén az elmúlt évtizedekben. Ezért a megbízásomból elkészült Mohács Város Turisztikai Stratégiai és Akcióterve a 2021-2025 évekre vonatkozóan, melyen az ország egyik legjobb szakértői dolgoztak. Engedjék meg, hogy egy hét részes rövid

Tovább olvasom »
Pannonia Ethanol Mohács látványterv

Visszaszereztük a Pannonia Ethanol területét

A gondolkodásmódom és a hozzáállásom kellett ahhoz, hogy a város visszaszerezzen egy eddig, az előző városvezetés miatt veszni látszó ingatlant. Arról a 26 hektáros ipari területről van szó, amelyet 2012-ben vett meg a Pannónia Ethanol Mohács Zrt. (PEMZ), hogy mintegy

Tovább olvasom »
Koronavírus közlemény

Koronavírus közlemény

A vírus újra támad, figyelnünk kell! Ahogyan eddig, Mohács Város Önkormányzata ezután is minden tőle telhetőt elkövet a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Értesüléseink szerint városunkban ismét megjelent a COVID-19, az elmúlt napokban több személy hatósági karanténba kényszerült. A Mohácsi Polgármesteri

Tovább olvasom »
Köszönjük a helyi ellenzéki pártoknak a támogatást

Köszönjük a helyi ellenzéki pártoknak a támogatást

Széleskörű összefogással tudjuk csak a változást elérni Mohácson! Köszönjük a helyi ellenzéki pártoknak a támogatást! Szeptember 27-én Önre is szükség van! Kérem támogassa szavazatával a VAN – Változást Akarók Nemzedékének jelöltjeit! Köszönjük! Mondja el véleményét Ön is a Facebookon, vagy

Tovább olvasom »
Mohácsi csata - Emléknap

Mohácsi csata megemlékezések 2020

Mohácsi csata – Emléknap | Koszorúzás a II. Lajos szobornál Tisztelt egybegyűltek! Kedves Mohácsiak!Szeretettel köszöntöm Önöket ezen a megemlékezésen.Hazánk történelmének sorsfordító eseményére emlékezünk itt és most, a Mohácsi Csatára.A csata helyének, eseményeinek, előzményeinek és következményeinek elemzése a történészek feladata, én most

Tovább olvasom »
Koronavírus – megelőző óvintézkedések

Koronavírus – megelőző óvintézkedések

Tisztelt mohácsiak! A koronavírus megyénkben is többfelé megjelent, ami óvatosságra int minket. Amint hivatalos jelzést kapunk, helyben is meghozzuk a szükséges mértékű, szigorúbb intézkedéseket. Addig is a vírus első hullámakor tanúsított együttműködést és fegyelmezettséget kérjük Önöktől. A veszélyhelyzet idején beigazolódott,

Tovább olvasom »
Csorbai Ferenc

Csorbai Ferenc

polgármester - "Mohács Mindenkié!"

Szóljon hozzá

Ossza meg az ismerőseivel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn