Ezt a weboldalt azzal a céllal indítottam, hogy a Várost érintő ügyek megvitatására módot teremtsek, és az Internet adta lehetőséggel élve szeretném személyesebbé tenni a városlakókkal való párbeszédet.
Mohácsi csata - Emléknap

Mohácsi csata megemlékezések 2020

Mohácsi csata – Emléknap | Koszorúzás a II. Lajos szobornál
 
Tisztelt egybegyűltek! Kedves Mohácsiak!
Szeretettel köszöntöm Önöket ezen a megemlékezésen.
Hazánk történelmének sorsfordító eseményére emlékezünk itt és most, a Mohácsi Csatára.
A csata helyének, eseményeinek, előzményeinek és következményeinek elemzése a történészek feladata, én most a településünkön tapasztalható viszonyulásról és az érzelmeimről szeretnék beszélni.
Ha Mohács neve bárhol felmerül az országban soha senki sem kérdezi meg, hogy hol van.
A fővároson kívül nincs még egy olyan hely, amelyet ennyire tisztán és világosan ismernek, sőt azt is tudják, hogy mi történt itt.
A Csele patak úgy van jelen, hogy az egy meghatározó, történelmet alakító vízfolyás, majd jön a meglepetés, amikor itt járnak, hogy ez csak egy kis patak.
Mit jelent nekem a csata emléke? Elsősorban a hazánk iránti szeretetet és az itt elesettek hősiességét, bátorságát, önfeláldozását, egy olyan hadsereg ellen, amelyik nem csak területet jött foglalni, hanem a miénktől eltérő hitet és kultúrát is egyeduralkodóvá tenni.
Sokan az összefogás hiányát emelik ki a csata végeredményével összefüggésben. Azonban én ezt fontos, de nem kizárólagos megközelítésnek tartom, mert itt sokan a csatamezőn azt is gondolhatták, hogy a hűség és a hit kötelezettséggel is jár.
A csatamezőn nem csak magyar katonák hunytak el, hanem tízezrével európai keresztények, akik hazájukat és hitüket védelmezték, Isten és Krisztus nevével és nevében haltak meg.
Az elődeink megtették a dolgukat, nekünk már csak a helyére kell tenni és történelmünkből tanulva összefogva, közös célt megfogalmazva kiegyensúlyozott és egészséges életszemlélettel büszkén haladni előre a városunk és hazánk jobbléte érdekében.
Köszönöm, hogy meghallgattak!
 
Csorbai Ferenc
polgármester

Mondja el véleményét Ön is a Facebookon, vagy olvassa el mások hozzászólását!

Megemlékezés és koszorúzás a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen a mohácsi csata évfordulóján.
A magyarok sokan és sokfélét gondolnak a mohácsi csatáról, annak előzményeiről és következményiről, s még a régészek és történészek között sem mindenben egységes az álláspont, ráadásul sok a tisztázatlan kérdés az 1️⃣5️⃣2️⃣6️⃣-os eseményekkel kapcsolatban.
Éppen ezért az előttünk álló hat esztendőben lehetőség kínálkozna arra is, hogy a tudományos munka új megállapításokat tegyen, többet tudjunk meg Mohácsról, s a társadalom is tisztábban, alaposabban lásson a félezer évvel ezelőtti sorsforduló kapcsán.
Jó hír, hogy egy javaslat született arra, hogy a 2026-os esztendőt nyilvánítsa nemzeti emlékévvé, annak megvalósítását pedig támogassa Magyarország kormánya.
Az ünnepség után aláírásra került a Hargitai János által kezdeményezett „Mohács 500″ kiáltványt, amit hamarosan eljuttatnak a kormányhoz.

Olvassa el a többi cikket is!

Mohács turisztika

Mohács Város Turisztikai Stratégiai és Akcióterve 2021-2025

Úgy érzem, hogy városunk méltatlanul alul teljesített az idegenforgalom területén az elmúlt évtizedekben. Ezért a megbízásomból elkészült Mohács Város Turisztikai Stratégiai és Akcióterve a 2021-2025 évekre vonatkozóan, melyen az ország egyik legjobb szakértői dolgoztak. Engedjék meg, hogy egy hét részes rövid

Tovább olvasom »
Pannonia Ethanol Mohács látványterv

Visszaszereztük a Pannonia Ethanol területét

A gondolkodásmódom és a hozzáállásom kellett ahhoz, hogy a város visszaszerezzen egy eddig, az előző városvezetés miatt veszni látszó ingatlant. Arról a 26 hektáros ipari területről van szó, amelyet 2012-ben vett meg a Pannónia Ethanol Mohács Zrt. (PEMZ), hogy mintegy

Tovább olvasom »
Koronavírus közlemény

Koronavírus közlemény

A vírus újra támad, figyelnünk kell! Ahogyan eddig, Mohács Város Önkormányzata ezután is minden tőle telhetőt elkövet a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Értesüléseink szerint városunkban ismét megjelent a COVID-19, az elmúlt napokban több személy hatósági karanténba kényszerült. A Mohácsi Polgármesteri

Tovább olvasom »
Köszönjük a helyi ellenzéki pártoknak a támogatást

Köszönjük a helyi ellenzéki pártoknak a támogatást

Széleskörű összefogással tudjuk csak a változást elérni Mohácson! Köszönjük a helyi ellenzéki pártoknak a támogatást! Szeptember 27-én Önre is szükség van! Kérem támogassa szavazatával a VAN – Változást Akarók Nemzedékének jelöltjeit! Köszönjük! Mondja el véleményét Ön is a Facebookon, vagy

Tovább olvasom »
Mohácsi csata - Emléknap

Mohácsi csata megemlékezések 2020

Mohácsi csata – Emléknap | Koszorúzás a II. Lajos szobornál Tisztelt egybegyűltek! Kedves Mohácsiak!Szeretettel köszöntöm Önöket ezen a megemlékezésen.Hazánk történelmének sorsfordító eseményére emlékezünk itt és most, a Mohácsi Csatára.A csata helyének, eseményeinek, előzményeinek és következményeinek elemzése a történészek feladata, én most

Tovább olvasom »
Koronavírus – megelőző óvintézkedések

Koronavírus – megelőző óvintézkedések

Tisztelt mohácsiak! A koronavírus megyénkben is többfelé megjelent, ami óvatosságra int minket. Amint hivatalos jelzést kapunk, helyben is meghozzuk a szükséges mértékű, szigorúbb intézkedéseket. Addig is a vírus első hullámakor tanúsított együttműködést és fegyelmezettséget kérjük Önöktől. A veszélyhelyzet idején beigazolódott,

Tovább olvasom »
Csorbai Ferenc

Csorbai Ferenc

polgármester - "Mohács Mindenkié!"

Szóljon hozzá

Ossza meg az ismerőseivel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn